Το Σωστό Σκάψιμο για Προετοιμασία Ανοιξιάτικου Λαχανόκηπου

Βρισκόμαστε ήδη στις πρώτες ημέρες της άνοιξης και αν θέλουμε το καλοκαίρι να γευτούμε ολόφρεσκα λαχανικά από τον κήπο μας, τώρα είναι η ώρα να προετοιμάσουμε το λαχανόκηπό μας. Η προετοιμασία αυτή περιλαμβάνει την κατεργασία του εδάφους, την ενσωμάτωση οργανικών λιπασμάτων ως βασική λίπανση και τέλος την κατάλληλη διαμόρφωση της επιφάνειάς του.

Για τη φύτευση λαχανικών στον κήπο, είναι απαραίτητο να φρεζάρουμε τον κήπο με ένα σύγχρονο μηχάνημα. Είτε σκοπεύουμε να μεγαλώσουμε λαχανικά που αναπτύσσονται υπόγεια (πατάτες, καρότα, παντζάρια), είτε σκοπεύουμε να φυτέψουμε λαχανικά που οι καρποί αναπτύσσονται υπέργεια (τομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες), με ένα καλό φρεζάρισμα και αναποδογύρισμα του χώματος και στη συνέχεια με προσθήκη κομπόστ, είμαστε σίγουροι ότι έχουμε κάνει το καλύτερο δυνατόν για την ανάπτυξη των ριζών των φυτών μας, των κονδύλων ή των καρπών. Με το φρεζάρισμα αυτό και το σκάψιμο του εδάφους σε πολύ μικρό βάθος, κάνουμε το συμπιεσμένο έδαφος πιο χαλαρό και έτοιμο να υποδεχθεί το ευαίσθητο ριζικό σύστημα των φυταρίων μας, αυξάνουμε τον αερισμό στο στρώμα αυτό και δημιουργούμε τις συνθήκες για να γίνει πιο ομοιόμορφη κατανομή του βρόχινου νερού ή του νερού άρδευσης γύρω από τα φυτά. Αντιθέτως, χωρίς φρεζάρισμα αν επιχειρήσουμε να φυτέψουμε πατάτες ή καρότα, αυτά θα γίνουν υποανάπτυκτα και με τελείως δυσμορφικά χαρακτηριστικά.

Ξεκινώντας λοιπόν την προετοιμασία του λαχανόκηπού μας, πρέπει να γνωρίζουμε ότι όταν θέλουμε να μεγαλώσουμε τα πιο δημοφιλή λαχανικά της χώρας μας (πατάτες, τομάτες, πιπεριές, καρότα, φασόλια και λίγο πιο μετά καρπούζι και πεπόνι), η καλύτερη προετοιμασία είναι ένα φρεζάρισμα σε βάθος 25 – 35cm. Ιδανικά, το βάθος αυτό θα πρέπει να διαφοροποιείται από χρονιά σε χρονιά για την αποφυγή σχηματισμού ζώνης διαχωρισμού μεταξύ του ανώτερου στρώματος που αναστρέφεται και του κατώτερου που παραμένει αδιατάρακτο. Αυτό το αρχικό όργωμα στοχεύει στην ενσωμάτωση στο έδαφος υπολειμμάτων από προηγούμενες καλλιέργειες καθώς και της βλάστησης που προϋπάρχει στο χωράφι. Επίσης χαλαρώνει το έδαφος και επιτρέπει στις ρίζες των λαχανικών να φτάσουν πιο βαθιά.  Πρέπει να θυμόμαστε ότι η υγρασία του εδάφους είναι πολύ σημαντική κατά την κατεργασία του πριν από την εγκατάσταση των κηπευτικών μας. Για να οργωθεί το έδαφος θα πρέπει να μην είναι ούτε πολύ υγρό, ούτε πολύ ξηρό, αλλά θα πρέπει να βρίσκεται στον ρώγο του όπως συνηθίζουμε να λέμε. Για να καταλάβουμε ότι το έδαφος βρίσκεται στο ρώγο του, δεν θα πρέπει να θρυμματίζεται – ψιλοχωματίζεται, ούτε να γίνεται μπάλα λάσπης όταν το πιέζουμε στο χέρι μας.

Στην προσπάθειά μας αυτή, απαραίτητο είναι να έχουμε ένα στιβαρό σκαπτικό μηχάνημα με ισχυρό κινητήρα για χρήση σε σκληρά εδάφη, όπως η σκαπτική φρέζα STIHL MH 600. Είναι μία σύγχρονη φρέζα κατάλληλη για αγρούς μεσαίας έκτασης. Μας δίνει τη δυνατότητα επιλογής της ταχύτητας με δύο σχέσεις προς τα εμπρός και μία όπισθεν. Το τιμόνι είναι ρυθμιζόμενο σε ύψος και πλάτος για προσαρμογή στο ανάστημα του χρήστη και στην επιθυμητή χρήση, ενώ προσφέρει ρυθμιζόμενο πλάτος εργασίας. Θα δούμε λοιπόν πως η φρέζα STIHL MH 600 θα μας βοηθήσει να φρεζάρουμε αποτελεσματικά ένα χωράφι το οποίο δεν έχει σκαφτεί καθόλου για 4 και πλέον χρόνια. Στο χωράφι αυτό όπως βλέπουμε έχουν αναπτυχθεί αγριόχορτα χαμηλού ύψους.

Πράγματα που πρέπει να έχουμε οπωσδήποτε υπ όψιν μας.

 • Διαλέγουμε μια ανοιξιάτικη ημέρα χωρίς βροχή, και κατά προτίμηση δεν θα πρέπει να έχει βρέξει πολύ ούτε την προηγούμενη ημέρα. Δεν φρεζάρουμε όταν το χώμα είναι υγρό, μετά από κάποια ανοιξιάτικη βροχή, καθώς αυτό συμπιέζει το χώμα και δημιουργεί πολλά προβλήματα. Προσέχουμε να φρεζάρουμε πάντα όταν το έδαφος είναι στο ρώγο του.
 • Με ένα κόκκινο σπρέι μαρκάρουμε προσεκτικά την περιοχή του λαχανόκηπου που θέλουμε να φρεζάρουμε. Αν δεν το κάνουμε, στη συνέχεια όταν θα χειριζόμαστε το σκαπτικό μηχάνημα θα είναι δύσκολο για εμάς να φρεζάρουμε μόνο την περιοχή που μας ενδιαφέρει, και όχι παρακείμενες περιοχές ή περάσματα.
 • Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν πολλές διαφορετικές πρακτικές, προγράμματα και χρονικές αποστάσεις μεταξύ του κάθε φρεζαρίσματος. Μπορούμε να φρεζάρουμε δύο φορές το έδαφος την πρώτη μέρα. Μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου φρεζαρίσματος μπορούμε προαιρετικά με τσουγκράνα να αφαιρέσουμε από την επιφάνεια τα φυτικά υπολείμματα. Στη συνέχεια, περιμένουμε μία εβδομάδα και ακολουθεί δεύτερο φρεζάρισμα αφού έχουμε διασπείρει μια μικρή ποσότητα κομπόστ στον λαχανόκηπο. Η σκαπτική φρέζα θα μας βοηθήσει στην ενσωμάτωση του κομπόστ στο έδαφος, έτσι ώστε τα νεαρά μας φυτά να βρουν γόνιμο έδαφος με καλά φυσικοχημικά χαρακτηριστικά, και με καλή ικανότητα συγκράτησης υγρασίας. Μετά και το φρεζάρισμα με κομπόστ, μπορούμε να περιμένουμε άλλη μία ή δύο ημέρες και στη συνέχεια να φυτέψουμε σπόρους ή φυτάρια.

https://www.stihl.gr/spring-tilling-for-vegetables.aspx?fbclid=IwAR36yX9dSum_LXHqw0XclqENHK4r6nfrQEqTTC82h3uk9rdOZoYh2x_-MGc

 

1ο ΔΩΡΕΑΝ Διαδικτυακό Σεμινάριο με θέμα «Σωστό κλάδεμα της Ελιάς»

Θέλετε να μάθετε τα πάντα για το σωστό Κλάδεμα της Ελιάς, να γνωρίσετε όλες τις εναλλακτικές τεχνικές και τα συχνότερα λάθη που γίνονται, και να ακούσετε από πρώτο χέρι τα εμπνευσμένα παραδείγματα ανθρώπων που κατάφεραν να ξεχωρίσουν σε αυτό το χώρο;

Αν ναι μπορείτε να συμμετάσχετε εντελώς δωρεάν στο 1ο Διαδικτυακό Σεμινάριο που διοργανώνει η εταιρεία μας με Θέμα το “Σωστό Κλάδεμα της Ελιάς”.

Υπό την αιγίδα της STIHL και με διοργανωτές τη συντακτική ομάδα Γεωπόνων της Wikifarmer


Στο τέλος του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός με μεγάλα έπαθλα, όπως ένα

Ελαιοραβδιστικό SP 401, αξίας: 1.499€.


 

STIHL SP 401 Δυνατό ελαιοραβδιστικό μηχάνημα με γάντζο

 

Δυνατό ελαιοραβδιστικό μηχάνημα με γάντζο 1.9kW, 2,6HP για ραβδισμό ελιών και μικρούς καρπούς. Με αντιδονητικό σύστημα STIHL κατά των κραδασμών, διαθέτει STIHL ElastoStart για εύκολη εκκίνηση, και αορτήρα για εύκολη εργασία. Μεγάλη εμβέλεια, και πολύ καλή σχέση ισχύος προς βάρος. Διατίθεται σε 3 εναλλακτικές εκδόσεις με 3 διαφορετικού μήκους άξονες. Επιλέξτε αυτόν που ταιριάζει σε εσάς. (Άξονες μήκους: 1,86m, 2,26m, 2,60m).

ΑΓΟΡΑ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ
Κυβισμός cm3 40,2
Ισχύς kW/Hp 1,9/2,6
Βάρος kg 1) 14
Στάθμη ηχοπίεσης dB(A) 2) 102
Δονήσεις, δεξιά m/s2 3) 5,7
Συνολικό μήκος με άξονα 2,26m cm 4) 323
Χωρητικότητα δοχείου l 0,66
 • 1) Βάρος χωρίς καύσιμο (Mήκος 2,79m)
 • 2) Συντελεστής Κ κατά την οδηγία 2006/42/EC = 2.5 dB (A)
 • 3) Συντελεστής Κ κατά την οδηγία 2006/42/EC = 2m / s ²
 • 4) Επίσης διατίθεται με μήκος 2,83m με άξονα 1,86m & 3,57m με άξονα 2,60m
Αντιδονητικό σύστημα: Μακροπρόθεσμα, οι έντονοι κραδασμοί στις λαβές των μηχανημάτων μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην αιμάτωση των δαχτύλων και χεριών. Για την πρόληψη αυτού του προβλήματος, η STIHL ανέπτυξε ένα αντιδονητικό σύστημα υψηλής ποιότητας. Στα μηχανήματα με αντιδονητικό σύστημα μειώνεται αισθητά η μετάδοση στις λαβές των ταλαντώσεων που παράγονται από τον κινητήρα εσωτερικής καύσης και τα κινούμενα εξαρτήματα
Σύστημα ElastoStart: Κατά το τράβηγμα του σχοινιού εκκίνησης σε δίχρονους κινητήρες, η πίεση συμπίεσης δημιουργεί απότομες αυξομειώσεις δύναμης που επιβαρύνουν τους μυς και τις αρθρώσεις. Το σύστημα ElastoStart μειώνει αισθητά τα φαινόμενα αυτά. Ένας ειδικός αποσβεστήρας κραδασμών μέσα στη λαβή εκκίνησης τεντώνεται ανάλογα με τη δύναμη τραβήγματος, εξαλείφοντας τις απότομες κορυφές δύναμης και εξομαλύνοντας έτσι τη διαδικασία εκκίνησης.
Χειροκίνητη αντλία καυσίμου: Η πρόσθετη αντλία καυσίμου είναι ενσωματωμένη μέσα στο καρμπιρατέρ, ώστε να μην καταλαμβάνει πολύτιμο χώρο. Με ένα πάτημα του αντίχειρα, τροφοδοτείται καύσιμο στο καρμπιρατέρ, πριν από την εκκίνηση. Έτσι μειώνεται αισθητά ο αριθμός των τραβηγμάτων που απαιτούνται για την εκκίνηση του κινητήρα μετά από μεγάλο διάστημα ακινησίας του μηχανήματος.
Ειδικός αορτήρας που διευκολύνει ιδιαίτερα την μακροχρόνια εργασία. Προσφέρει ελευθερία κινήσεων κατά τη χρήση.
Λαβή πολλαπλών λειτουργιών: Όλα τα χειριστήρια για τον έλεγχο του κινητήρα είναι ενσωματωμένα στη λαβή. Έτσι ο χειρισμός γίνεται πιο απλός αλλά και πιο ασφαλής, καθώς δεν χρειάζεται να πάρετε το χέρι σας από τη λαβή.
Νέος ακόμα πιο εργονομικός και ανθεκτικός γάντζος. Ο νέος γάντζος μειώνει ελάχιστα (4 εκατοστά) το συνολικό μήκος του ελαιοραβιστικού. Mε άξονα 1,82m το συνολικό μήκος είναι 2,79m. Με άξονα 2,22m το συνολικό μήκος είναι 3,19m και με άξονα 2,60m το συνολικό μήκος είναι 3,57m.
el 19/7/2019

Βιολογική Καταπολέμηση του Δάκου

Εισαγωγή

Ο Δάκος αποτελεί μακράν το πιο επιζήμιο έντομο στην ελληνική γεωργία, και σίγουρα προκαλεί μεγάλες ζημιές στις οικονομίες όλων των μεσογειακών χωρών. Η επιστημονική του ονομασία είναι Bactrocera oleae, και πρόκειται για ένα δίπτερο έντομο που μοιάζει με τη γνωστή οικιακή μύγα, αλλά έχει μικρότερο μέγεθος. Αν και η ζημιά έχει ξεκινήσει πολύ νωρίτερα κάθε χρόνο, στη χώρα μας γίνεται αντιληπτή ακόμα και στους μη ειδικούς περίπου το Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, καθώς τότε λόγω ευνοϊκών συνθηκών θερμοκρασίας και υγρασίας, οι πληθυσμοί έχουν φτάσει σε μεγάλα επίπεδα και πλέον οι πληγές είναι εμφανείς στις ελιές μας. Πρόσφατα σε ελαιώνες της Κρήτης, η προσβολή από δάκο και στη συνέχεια από γλοιοσπόριο είχαν ως αποτέλεσμα τη δραματική αύξηση της οξύτητας. Συνεπώς, περίπου το 80% της παραγωγής κάποιων περιοχών (με πάρα πολύ καλούς ελαιώνες) ήταν τόσο κακής ποιότητας, που κατευθύνθηκε τελικά για βιομηχανική χρήση.

Γενική Φυσιολογία

Ο Δάκος είναι τόσο καταστρεπτικός γιατί είναι ένα πολύ δραστήριο και ευπροσάρμοστο έντομο. Είναι ικανό να πετάξει πάνω από 3-4 χιλιόμετρα, αναζητώντας τροφή και σύζευξη. Ένα θηλυκό έντομο γεννά περισσότερα από 200 αυγά, οπότε καταλαβαίνει κανείς το ρυθμό ανάπτυξης και προσβολής που μπορεί να έχει μια καλλιέργεια αν δεν ελεγχθεί νωρίς. Ο κύκλος ζωής του εντόμου διαρκεί περίπου 35 ημέρες (λιγότερες το καλοκαίρι και περισσότερες το φθινόπωρο). Όταν επικρατήσουν υψηλές θερµοκρασίες άνω των 35°C, οι πληθυσµοί του δάκου µειώνονται αρκετά, καθώς άλλα έντομα πεθαίνουν και άλλα εμφανίζουν στειρότητα. Το καλοκαίρι δηλαδή υπάρχει μια φυσιολογική πτώση στο ρυθμό ανάπτυξης, αλλά το φθινόπωρο οι πληθυσμοί αρχίζουν να αυξάνονται με πολύ μεγάλο ρυθμό σε κάποιες περιοχές.

Ζημιές που προκαλεί ο Δάκος

Ο Δάκος προσβάλλει τον καρπό της ελιάς. Η προνύμφη του Δάκου τρέφεται από το σαρκώδες τμήμα της ελιάς, ενώ το θηλυκό έντομο δημιουργεί πληγή πάνω στον καρπό όταν εναποθέτει το αυγό του. Η ζημιά είναι κατ’ αρχάς ποσοτική, καθώς έχουμε καρπόπτωση και μικρότερη παραγωγή. Στη συνέχεια, η ζημιά είναι και ποιοτική, καθώς αυξάνεται η οξύτητα του ελαιολάδου λόγω της δραστηριότητας των μυκήτων, ενώ οι βρώσιμες ποικιλίες καθίστανται ακατάλληλες καθώς έχουν πολύ εμφανείς στοές και πληγές. Τέλος, ο καρπός γίνεται εξαιρετικά ευάλωτος σε δευτερογενείς προσβολές (π.χ. γλοιοσπόριο). Τα ξηρικά δέντρα υποφέρουν κατά κανόνα λιγότερο.

Βιολογική Καταπολέμηση του Δάκου

Τα προηγούμενα χρόνια, η καταπολέμηση του Δάκου γινόταν με συνεχείς ψεκασμούς από το Υπουργείο Γεωργίας και τους παραγωγούς με ισχυρά φάρμακα. Ως αποτέλεσμα, το έντομο έγινε πολύ πιο ανθεκτικό στα εντομοκτόνα, ενώ οι συνεχείς ψεκασμοί είχαν επιπτώσεις και στην τροφική αλυσίδα. Έτσι, τα τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος η προσπάθεια βιολογικής καταπολέμησης του Δάκου ακόμα και σε ελαιώνες που δεν είναι πιστοποιημένοι για βιολογική καλλιέργεια, από τους Φορείς Πιστοποίησης. Υπάρχουν χιλιάδες ελαιώνες μικρής και πολύ μικρής έκτασης στη χώρα μας, όπου το ελαιόλαδο ή οι ελιές προορίζονται για οικιακή κατανάλωση από την οικογένεια του παραγωγού. Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις, εφαρμόζεται βιολογική αντιμετώπιση του Δάκου.

Ξεκινάμε πάντα με προληπτικά μέτρα.

Οι ελιές που έχουν πέσει στο έδαφος κατά τη συγκομιδή ή πιο πριν, αν δεν μαζευτούν και μείνουν εκεί έως την επόμενη χρονιά, είναι το τέλειο όχημα για το γρήγορο πολλαπλασιασμό του δάκου πολύ νωρίς. Ό,τι έχει απομείνει από τη συγκομιδή μας πρέπει να μαζευτεί σε σακούλες και να απομακρυνθεί άμεσα από το χωράφι, καθώς πιθανώς οι πεσμένες ελιές περιέχουν αυγά και προνύμφες του Δάκου.

Στη συνέχεια, εκτιμούμε τον πληθυσμό του δάκου, και άρα την έκταση του προβλήματος με ειδικές παγίδες Mcphail. Ακολούθως, αναλόγως της έκτασης του προβλήματος και της ιδιαιτερότητας της περιοχής μας, μπορούμε να συζητήσουμε με τον τοπικό γεωπόνο την εφαρμογή συνδυαστικά δύο ή και τριών εκ των παρακάτω μεθόδων. Αν εφαρμόσουμε μόνο μία μέθοδο, πιθανότατα δεν θα περιορίσουμε την ανάπτυξη του πληθυσμού και άρα την οικονομική μας ζημία. Για παράδειγμα, κάποιοι βιολογικοί ελαιοκαλλιεργητές προσπαθούν πολύ νωρίς αρχικά με εντομοπαγίδες να περιορίσουν τον πληθυσμό του δάκου, ενώ στη συνέχεια με ψεκασμό με ζεόλιθο αποτρέπουν την επαφή των εντόμων που έχουν απομείνει με τον ελαιόκαρπο. Έτσι, με δύο συνδυαστικές κινήσεις, έχουν τις μικρότερες δυνατές απώλειες από το δάκο.

Μέθοδοι Βιολογικής Καταπολέμησης Δάκου:

Α.) Παγίδες. Υπάρχουν διαφόρων ειδών παγίδες.

 1. Υπάρχουν κατ’ αρχάς παγίδες που περιέχουν φερομόνες φύλλου. Οι ουσίες αυτές προσομοιάζουν τη φυσική σεξουαλική ορμόνη που παράγει το θηλυκό προκειμένου να θέλξει το αρσενικό. Τα αρσενικά (7 ημερών και πάνω) προσελκύονται στη σανίδα της παγίδας που περιέχει κόλλα και στη συνέχεια πεθαίνουν. Η ακτίνα δράσης τέτοιων παγίδων είναι μεγάλη, και μπορεί να φτάσει σε ορισμένες περιπτώσεις και τα 100 μέτρα. Παρόλα αυτά, σε χαμηλές θερμοκρασίες μειώνεται κατά κανόνα η αποτελεσματικότητά τους, καθώς απελευθερώνεται λιγότερη φερομόνη. Με τη δραστική μείωση του πληθυσμού των αρσενικών, επιτυγχάνεται επαρκής μείωση του πληθυσμού.
 2. Εκτός από παγίδες με φερομόνες, υπάρχουν παγίδες χρώματος. Ιδιαίτερα το χρώμα που έχει ο καρπός της ελιάς έλκει σε μεγάλο βαθμό το Δάκο, ο οποίος πλησιάζει την παγίδα και προσκολλάται στην κολλητική ουσία.
 3. Ακόμη, υπάρχουν παγίδες τροφής, δηλαδή παγίδες που περιέχουν τροφή για το δάκο αναμεμειγμένη με εντομοκτόνο επαφής, το οποίο θανατώνει αμέσως το έντομο. Έχουν ακτίνα δράσης 20 με 30 μέτρα στις περισσότερες περιπτώσεις.
 4. Υπάρχουν παγίδες που αποτελούν συνδυασμό των παραπάνω κατηγοριών, όπως πχ υφασμάτινες παγίδες που περιέχουν πυρεθρινοειδές εντοµοκτόνο (με άδεια χρήσης στη βιολογική γεωργία), και περιέχουν σαν προσελκυστική ουσία στερεή αµµωνία και φεροµόνη.

Β.) Φυσικοί Εχθροί του Δάκου.

Υπάρχουν στη φύση διάφορα είδη ωφέλιμων εντόμων (παρασιτοειδή ή αρπακτικά) που προσβάλλουν το δάκο στα διάφορα στάδια του βιολογικού του κύκλου. Αυτά έχουν απομονωθεί σε χώρες του εξωτερικού, εκτρέφονται σε μεγάλους πληθυσμούς και πωλούνται σε ελαιοκαλλιεργητές που θέλουν μία φυσική λύση στο πρόβλημα του δάκου. Παρόλο που τα ωφέλιμα έντομα δε φαίνεται να μειώνουν τους πληθυσμούς του δάκου αρκετά, μπορούν να μετριάσουν κάπως τις οικονομικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα αν εφαρμοστούν στο κατάλληλο χρονικό στάδιο. Αν και κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, θα λέγαμε πως κατά μέσο όρο οι φυσικοί εχθροί του δάκου μπορούν να περιορίσουν τον πληθυσμό του κατά 20%, οπότε η μέθοδος αυτή θα πρέπει σίγουρα να συνδυαστεί και με άλλες μεθόδους (παγίδες ή ψεκασμούς). Χρειάζονται όμως γενικά οικονομίες κλίμακος και η μέθοδος αυτή αποδίδει σε μεγάλους ελαιώνες. Σε πολύ μικρούς ελαιώνες μπορεί να είναι αρκετά δαπανηρή και χρονοβόρα η έρευνα για το ποιο φυσικό εχθρό να επιλέξουμε, για την αγορά του, την απελευθέρωσή του εντός του ελαιώνα και τη συνεχή μέτρηση των αποτελεσμάτων.

Γ.) Ψεκασμός με Καολίνη.

Ο Καολίνης είναι φυσικό ορυκτό. Όταν ψεκάζουμε τον καρπό με Καολίνη, δημιουργούμε ένα απωθητικό για το έντομο περιβάλλον, χωρίς παράλληλα να επηρεάζεται η ποιότητα του καρπού. Ο ψεκασμός με Καολίνη απωθεί το έντομο από το να εναποθέσει τα αυγά του και να τραφεί από τον καρπό της ελιάς. Υπάρχουν στο εμπόριο σκευάσματα καολίνη σε σκόνη πολύ υψηλής καθαρότητας, και είναι πολύ οικονομικά. Δυστυχώς όμως ένας ψεκασμός ποτέ δεν είναι αρκετός και χρειάζονται αρκετοί ψεκασμοί (ρωτήστε τον τοπικό αδειούχο γεωπόνο της περιοχής σας).

Δ.) Ψεκασμός με Ζεόλιθο.

Ο Ζεόλιθος είναι (όπως και ο Καολίνης) ένα φυσικό ορυκτό προϊόν, το οποίο αν ψεκαστεί πάνω στον καρπό, δημιουργεί ένα μη φιλικό για το έντομο περιβάλλον. Συνήθως απαιτούνται τουλάχιστον τρεις ψεκασμοί κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Ο ψεκασμός με ζεόλιθο έχει και άλλα πλεονεκτήματα για την καλλιέργεια, καθώς όταν ξεπλυθεί και φτάσει στο έδαφος, δρα ως εδαφοβελτιωτικό (αυξάνει τη γονιμότητα του εδάφους και την ικανότητα συγκράτησης νερού). Μπορεί ακόμη να μας προστατέψει και από έναν πρόωρο παγετό. Τέλος, ο ψεκασμός με ζεόλιθο προστατεύει από ηλιακά εγκαύματα.

Ε.) Ψεκασμός με βιολογικά εντομοκτόνα, όπως η φυσική πύρεθρος.

Η φυσική πύρεθρος δεν αφήνει υπολείμματα στο περιβάλλον, και συνήθως μπορούμε να συγκομίσουμε 3-4 ημέρες μετά την τελευταία εφαρμογή (ρωτήστε τον τοπικό σας αδειούχο γεωπόνο).

Οι τρεις τελευταίες μέθοδοι (ψεκασμοί με φυσικά ορυκτά και βιολογικά εντομοκτόνα) έχουν μεγάλη χρησιμότητα σε πολύ μικρούς και μικρούς ελαιώνες, που συναντάμε παντού στην Ελλάδα. Για όσους καλλιεργητές δε μπορούν να βρουν μεγάλες δεξαμενές των 500 λίτρων, οι οποίες μεταφέρονται εντός του ελαιώνα πάνω σε τρακτέρ, υπάρχουν ψεκαστήρες πλάτης οι οποίοι θα σας βοηθήσουν να ψεκάσετε εύκολα και αποτελεσματικά 30-50 δέντρα. Πιο συγκεκριμένα, με έναν ποιοτικό ψεκαστήρα πλάτης των 18 λίτρων μπορείτε να ψεκάσετε με τις ουσίες αυτές περίπου 30-50 δέντρα σε λιγότερο από 30 λεπτά. Ο ψεκαστήρας STIHL SG 71 είναι μια πολύ καλή επιλογή για αυτές τις εργασίες. Ο μοχλός της αντλίας στερεώνεται δεξιά ή αριστερά εξασφαλίζοντας υψηλή άνεση χειρισμού, με δυνατότητα ρύθμισης του πλάτους και του μήκους. Διαθέτει ποιοτικές ζώνες και ανατομικό μαξιλάρι πλάτης για υψηλή άνεση στη μεταφορά. Εναλλακτικά, ο ισχυρός ψεκαστήρας SR 450 είναι κατάλληλος για διασπορά υγρών φαρμάκων φυτοπροστασίας σε μεγάλες εκτάσεις. Με εξοπλισμό υψηλής άνεσης, επιτρέπει αποδοτική και ξεκούραστη εργασία. Διαθέτει επιπλέον μηχανισμό μετατροπής 2-σε-1 που επιτρέπει επίσης χρήση για διασπορά σκόνης και κόκκων σε καλλιέργειες μεγάλης έκτασης. Το δοχείο με μεγάλη χωρητικότητα 14 λίτρων επιτρέπει να εργαστούμε για αρκετή ώρα χωρίς να χρειάζεται συμπλήρωση. Το γέμισμα γίνεται γρήγορα και καθαρά, χάρη στο μεγάλο στόμιο πλήρωσης. Οι απώλειες περιορίζονται στο ελάχιστο και το δοχείο καθαρίζεται εύκολα.

Προστασία και Ασφάλεια κατά την εφαρμογή ψεκασμών και τοποθέτηση παγίδων.

Αν και τα φυσικά ορυκτά θεωρούνται ασφαλή, εξακολουθούν να είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο όταν εμφανίζονται σε υψηλές συγκεντρώσεις. Πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα την προστασία του δέρματος και των ματιών μας κατά τους ψεκασμούς αυτούς. Η εταιρία STIHL διαθέτει στη γκάμα των προϊόντων της όλα τα προϊόντα ατομικής προστασίας, όπως προστατευτικά γυαλιά, ασπίδες προσώπου και γάντια ώστε να αποφεύγονται οποιαδήποτε ατυχήματα.

Επίσης, διαβάζουμε πάντα την ετικέτα του προϊόντος και στη συνέχεια, μετράμε, ζυγίζουμε και εφαρμόζουμε προσεκτικά. Είναι αυτονόητο ότι αποφεύγουμε τον ψεκασμό σε μία ημέρα με έντονο αέρα, καθώς έτσι το μεγαλύτερο μέρος της ουσίας δεν θα καταλήξει στο επιθυμητό σημείο.

πηγή: www.wikipedia.com/el

Αναδημοσίευση από: stihl.gr

Χορηγία στην “ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ”

Σε συνεργασία με την πιστοποιημένη αντιπρόσωπο Βόλου και Αλμυρού, Ανδρονίκη Κ. Αϋφαντή

H ANDREAS STIHL ΑΕ στο πλαίσιο των δράσεων που αναλαμβάνει για την κοινωνική εταιρική ευθύνη, και σεβόμενη το σημαντικό έργο που προσφέρει στην κοινωνία μας η μη κερδοσκοπική οργάνωση ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημα του συλλόγου προς την πιστοποιημένη αντιπρόσωπο της STIHL στον Βόλο και τον Αλμυρό κα Αϋφαντή Ανδρονίκη, για την δωρεά μίας μηχανής γκαζόν με σκοπό την φροντίδα της νέας δομής φιλοξενίας στο Βόλο.

Προσφέραμε λοιπόν με μεγάλη μας χαρά μία βενζικοκίνητη μηχανή γκαζόν VIKING ΜΒ 448 PC, με την οποία θα γίνεται η περιποίηση του γκαζόν στον εξωτερικό χώρου της δομής.

Ευχόμαστε από καρδιάς προς όλους τους εργαζόμενους και εθελοντές της ΚΙΒΩΤΟΥ καλή δύναμη στο σπουδαίο έργο που επιτελούν. Παραμένουμε με χαρά αρωγοί αυτής της προσπάθειας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ : ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ

Πηγή:STIHL https://bit.ly/36f78jW

Με λίγα λόγια

Αν ρωτήσουμε έναν έμπειρο κηπουρό τι του έρχεται το μυαλό όταν ακούει τη φράση “μαύρος χρυσός”, πιθανότατα δε θα μας απαντήσει το πετρέλαιο, αλλά το κομπόστ. Το κομπόστ είναι μια βιολογική ουσία που προκύπτει από τη διαδικασία της κομποστοποίησης και πραγματικά μεταμορφώνει το έδαφος του κήπου μας, δίνοντας επιπλέον θρεπτικά στοιχεία και γεύση στα φρούτα και λαχανικά που συλλέγουμε από τον κήπο μας.

Η κομποστοποίηση είναι μια άκρως φιλική προς το περιβάλλον διαδικασία με εξαιρετικά αποτελέσματα όσον αφορά στη θρέψη των φυτών στο σπίτι, προσφέροντας σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων. Είναι μια διαδικασία κατά την οποία οργανικά υπολείμματα όπως για παράδειγμα φύλλα, χόρτα, κλαδιά, φλούδες και άλλα υπολείμματα τροφών (π.χ. τσόφλια αυγών) που μπορεί να υπάρχουν στην κουζίνα αλλά και τον κήπο μας, μετατρέπονται μέσω διαφόρων διαδικασιών και με τη βοήθεια μικροοργανισμών του εδάφους σε μια ουσία πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που ονομάζεται κομπόστ.

Με σωστή χρήση και προσθήκη του κομπόστ:

 1. Αντιμετωπίζεται η διάβρωση των εδαφών.
 2. Το έδαφος γίνεται πολύ πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, ενώ
 3. Αυξάνεται η ικανότητά του να συγκρατεί το νερό.
 4. Παράλληλα, μειώνουμε αισθητά την ποσότητα των οικιακών μας απορριμάτων, καθώς ένα μέρος αυτών ανακυκλώνεται.

Μία συμβουλή πριν αρχίσουμε:

Η πιο σημαντική συμβουλή που μπορούμε να δώσουμε σε κάποιον που ενδιαφέρεται να ξεκινήσει την κομποστοποίηση είναι η εξής: Μην υπεραναλύετε τα πράγματα, καθώς η υπερανάλυση οδηγεί σε παράλυση. Δε χρειάζεται ούτε να κυκλοφορείτε με ένα θερμόμετρο στο χέρι για να θερμομετρείτε συνεχώς το σωρό σας ούτε να ζυγίζετε σχολαστικά τα επί μέρους υλικά με στόχο να φτάσετε στην τέλεια αναλογία άνθρακα προς αζώτου. Η κομποστοποίηση συμβαίνει εδώ και εκατομμύρια χρόνια στη γη, ακόμα και χωρίς τις τέλειες συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας και αναλογίας υλικών.

Τι θα χρειαστούμε:

Υλικά που είναι απολύτως απαραίτητα για την Κομποστοποίηση.

Τα υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στην κομποστοποίηση χωρίζονται σε:

 1. πράσινα (χλωρά) και
 2. καφέ (ξερά).

Με τον όρο πράσινα (χλωρά) εννοούμε τα περισσότερα υπολείμματα της κουζίνας μας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φλούδια από όλα τα φρούτα (π.χ. μήλα, μπανάνες, πορτοκάλια, ακτινίδια), υπολείμματα από σαλάτες (μαρούλι, λάχανο κτλ) καθώς και ολόκληρα φρούτα και λαχανικά που δεν προλάβαμε να καταναλώσουμε και βλέπουμε ότι είναι έτοιμα να σαπίσουν. Στην κατηγορία πράσινα (χλωρά) υλικά εντάσσονται επίσης όλα τα περιττά χλωρά υλικά από τον κήπο μας (λουλούδια που έχουν αρχίσει να μαραίνονται, χλωρά χόρτα που απομακρύνθηκαν από τον κήπο, πεσμένα φύλλα κτλ.) Όλα αυτά υλικά είναι πλούσια κυρίως σε άζωτο και είναι άκρως απαραίτητα για την κομποστοποίηση.

Με τον όρο καφέ (ξερά) εννοούμε υλικά όπως χώμα κήπου, ήδη υπάρχον κομπόστ, άχυρο, πριονίδια, σανό, τεμαχισμένα ξερά κλαδιά, ξερά χόρτα, ξερά φύλλα κτλ. Τα υλικά αυτά είναι πιο πλούσια σε άνθρακα.

Τέλος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τσόφλια αυγών (πλούσια σε ασβέστιο), υπολείμματα από τα φίλτρα καφέ, καθώς και τεμαχισμένες εφημερίδες και χαρτόνια. Όσο πιο μεγάλη ποικιλία έχουμε στην πρώτη ύλη της κομποστοποίησης, τόσο πιο ποιοτικό και θρεπτικό το κομπόστ που θα δημιουργηθεί κάποιες εβδομάδες αργότερα. 

 

Τι να μην χρησιμοποιήσουμε ως υλικά για την κομποστοποίηση

Δεν είναι όλα τα υλικά της κουζίνας και του κήπου κατάλληλα για κομποστοποίηση. Απαγορεύεται να χρησιμοποιήσουμε υπολείμματα γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος, συμπεριλαμβανομένων των αλλαντικών. Εννοείται ότι δε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οτιδήποτε πλαστικό ή συνθετικό. Επίσης, είναι καλύτερα στα πρώτα μας βήματα να μην χρησιμοποιήσουμε κοπριά, καθώς χρειάζεται μια εμπειρία για το τι είδους κοπριά θα μας ωφελήσει.

Μέγεθος Υλικών και Αναλογίες

Σαν ένα γενικό μέσο όρο, θα λέγαμε ότι οι δύο αυτές ομάδες υλικών θα πρέπει να είναι σε ίση αναλογία, περίπου 1 ξερό προς 1 χλωρό. Αυτές οι αναλογίες αναφέρονται σε τεμαχισμένα και όχι ολόκληρα υλικά. Πάντως δεν θα πρέπει να ανησυχείτε αν δεν πετύχετε την τέλεια αναλογία, καθώς η κομποστοποίηση θα ξεκινήσει έτσι και αλλιώς.

Έχει όμως τεράστια σημασία το μέγεθος των υλικών αυτών να είναι το κατάλληλο προτού τοποθετηθούν σε στρώσεις στο σιλό χώνευσης. Τα υλικά και των δύο ομάδων πρέπει να είναι τεμαχισμένα σε πολύ μικρά κομμάτια. Ο λόγος είναι ότι ο αέρας πρέπει να κυκλοφορεί άνετα ανάμεσα στα υλικά αυτά και να δίνει δύναμη στα αερόβια βακτήρια να προχωρήσουν στην αποσύνθεση όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αν αφήσουμε ολόκληρα κομμάτια χωρίς να τα περάσουμε από έναν τεμαχιστή (π.χ. αν χρησιμοποιήσουμε μία ολόκληρη φλούδα μπανάνας ή μία ολόκληρη ντομάτα), η διαδικασία της κομποστοποίησης θα καθυστερήσει αρκετά, και μπορεί να χρειαστεί ένας ολόκληρος χρόνος για κάτι που μπορούμε να έχουμε σε 2,5 μήνες. Η εταιρία STIHL διαθέτει μια μεγάλη γκάμα ηλεκτρικών αλλά και βενζινοκίνητων τεμαχιστών. Με μια γκάμα που περιλαμβάνει επτά μοντέλα, οι αποδοτικοί ηλεκτρικοί τεμαχιστές της STIHL είναι κατάλληλοι για διαφορετικές ποσότητες υλικού κοπής: είτε για τον περιστασιακό τεμαχισμό μικρών ποσοτήτων κομμένου χόρτου είτε για τον συχνό θρυμματισμό πιο σκληρών κλαδιών.

Στη φωτογραφία βλέπουμε τα υλικά της πράσινης ομάδας που είχαμε συλλέξει, πριν και μετά τη χρήση του τεμαχιστή GHE 420.Τώρα που τα υλικά μας έχουν το κατάλληλο μέγεθος, πάμε να τα τοποθετήσουμε στο σιλό χώνευσης. Ένας καλός κάδος κομποστοποίησης εμποδίζει το φως να εισέλθει και εξασφαλίζει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, καθώς η μικροβιακή δραστηριότητα αλλά και η θερμοκρασία θα πρέπει να αρχίσει να ανεβαίνει κατακόρυφα. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι φυσικά είναι δυνατόν κάποιος να φτιάξει με παλέτες έναν αυτοσχέδιο κάδο κομποστοποίησης, αλλά σίγουρα δεν θα έχει την ποιότητα και την ευκολία ενός κομποστοποιητή καλής κατασκευής.

Το Σιλό χώνευσης Aeroquick 690 διαθέτει ενεργό σύστημα αερισμού με ενσωματωμένους αεραγωγούς. Είναι σταθερό, και ανθεκτικό στη διάβρωση. Διαθέτει εξαιρετικά μεγάλο καπάκι με προστασία από τον άνεμο. Έχει κωνική μορφή για καλύτερη αποσύνθεση (γρήγορη μείωση του όγκου), καθώς και μεγάλες καταπακτές για την εξαγωγή του υλικού και από τις δύο πλευρές. Είναι φτιαγμένο από υψηλής ποιότητας ανακυκλώσιμο πλαστικό, ανθεκτικό στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Έχοντας τοποθετήσει το σιλό χώνευσης σε κάποιο βολικό σκιερό σημείο του κήπου μας, πάμε να τοποθετήσουμε τα υλικά της πράσινης και καφέ ομάδας σε στρώσεις (1 στρώση χλωρά υλικά και 1 στρώση ξερά υλικά). Καλύτερα όμως στη βάση και την κορυφή του σωρού να τοποθετήσουμε ξερά υλικά, και μάλιστα χώμα του κήπου μας και κομπόστ. Η διαδικασία στρωματοποίησης είναι αρκετά σημαντική, καθώς έτσι θα επιταχυνθεί η δραστηριότητα των μικροοργανισμών, και θα χρειάζεται πολύ λιγότερο ανακάτεμα μέσα στο σιλό.

Υγρασία. Το κλειδί για την κομποστοποίηση.

Μόλις έχουμε φτιάξει ένα σωρό με μήκος, πλάτος και ύψος τουλάχιστον 70 εκατοστών και 4-5 στρώσεων, και πριν κλείσουμε τον κάδο κομποστοποίησης, πρέπει να βρέξουμε το σωρό μας. Η εξασφάλιση επαρκούς υγρασίας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την κομποστοποίηση. Στη συνέχεια, θα πρέπει τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα να ελέγχουμε εμπειρικά την υγρασία προσθέτοντας λίγο νερό στην κορυφή του σωρού.

Διάρκεια Κομποστοποίησης και Προσθήκη νέων υλικών σε έναν ήδη υπάρχων σωρό.

Εάν ακολουθήσετε όλα τα βήματα που αναφέραμε, είναι πιθανόν ήδη από τη 10η-12η εβδομάδα να έχει δημιουργηθεί το κομπόστ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αν χρησιμοποιήσετε καλοτεμαχισμένα υλικά, η κομποστοποίηση θα έχει ολοκληρωθεί έως και σε 6 μήνες (26 εβδομάδες). Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των εβδομάδων, εκτός από την εξασφάλιση της υγρασίας, μπορείτε αραιά και που να ανακατεύετε το σωρό, ελέγχοντας ότι στο κέντρο του η θερμοκρασία έχει ανέβει και υπάρχει όντως μικροβιακή δραστηριότητα. Η προσθήκη νέων υλικών σε έναν σωρό στον οποίο ήδη έχει αρχίσει η κομποστοποίηση θα πρέπει να γίνεται με σύνεση, και να μην ξεπερνά το 20% των συνολικών υλικών. Η προσθήκη των νέων υλικών μπορεί να γίνει ανοίγοντας μία τρύπα στην κορυφή του σωρού, όπου εκεί θα προστεθούν τα χλωρά υλικά. Μπορούμε στη συνέχεια να κλείσουμε την τρύπα προσθέτοντας ξηρά υλικά στην κορυφή.

Είμαστε σίγουροι ότι η διαδικασία της κομποστοποίησης έχει τελειώσει όταν το μίγμα μας έχει αποκτήσει χρώμα σκούρο καφέ, έχει έντονη μυρωδιά χώματος και παρατηρούμε ότι η θερμοκρασία εντός του σωρού είναι ίδια με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος (δεν παρατηρούνται ατμοί όταν με ένα φτυάρι σκάβουμε προς το κέντρο του σωρού μας). Αρκετοί κηπουροί το αφήνουν έτσι για τουλάχιστον άλλες 2-3 εβδομάδες πριν το χρησιμοποιήσουν στο έδαφός τους.

Πηγή:STIHL https://bit.ly/36f78jW

STIHL GTA 26 Ξυλοκοπτικό σετ με μπαταρία

Πολύπλευρο επαναφορτιζόμενο ξυλοκοπτικό. Για κλάδεμα δέντρων και θάμνων, τεμαχισμό υλικών κοπής και ξυλοκατασκευές. Με αλυσίδα 1/4-PM3 για υψηλή απόδοση και δυνατή κοπή. Αντιολισθητική λαβή χειρισμού για τέλεια εργονομία. Αλλαγή αλυσίδας χωρίς εργαλεία, εύκαμπτο προστατευτικό κάλυμμα για ασφαλή εργασία, ένδειξη κατάστασης φόρτισης. Το GTA 26 διατίθεται ως σετ ή ως χωριστό μηχάνημα.

ΑΓΟΡΑ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ
μήκος λάμας cm 10
Ονομαστική Τάση V 11
Βάρος kg 1) 1,2
Δονήσεις Δεξία m/s² 2) 2,9
Δονήσεις δεξιά m/s² 2) 2,8
Στάθμη ηχητικής πίεσης dB(A) 3) 77
Βήμα αλυσίδας 1/4″ P
Απόδοση σε κοπές 4) 40
 • 1) Χωρίς μπαταρία και φορτιστή
 • 2) Τιμή K σύμφωνα με το RL 2006/42 / EG = 2 m / s²
 • 3) Τιμή K σύμφωνα με το RL 2006/42 / EG = 2,0 dB (A)
 • 4) Ξύλο: Έλατο 10x10cm, με AS2
Αποτελεσματική αλυσίδα κοπής
Η ανθεκτική αλυσίδα κοπής STIHL Picco Micro 3 του τεμαχιστή και η υψηλή ταχύτητα αλυσίδας 8 m / s εγγυώνται ταχεία πρόοδο της εργασίας και καθαρές κοπές.
Ένδειξη επιπέδου φόρτισης LED
Χάρη στην εύκολη ανάγνωσή της κατάστασης φόρτισης, ο χρήστης ενημερώνεται πάντοτε με το πάτημα ενός κουμπιού για την υπόλοιπη χωρητικότητα της μπαταρίας.
Μπαταρία ιόντων λιθίου
Η ελαφριά και ισχυρή μπαταρία 10,8 V AS 2 εξασφαλίζει μεγάλη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και μέγιστη απόδοση.
Αλλαγή αλυσίδας χωρίς εργαλεία
Χάρη στο κάλυμμα της λάμας με το παξιμάδι του πτερυγίου, η αλλαγή της αλυσίδας είναι πολύ απλή. Το εργαλείο δεν απαιτείται χειροκίνητη τάνυση της αλυσίδας.
Ευέλικτο προστατευτικό κάλυμμα
Για λόγους ασφαλείας, η αλυσίδα καλύπτεται με ασύμμετρο προστατευτικό κάλυμμα, το οποίο μπορεί να περιστρέφεται κατά 90°. Η λάμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλο της το μήκος
Πρακτική τσάντα μεταφοράς
Για εύκολη μεταφορά και ασφαλή αποθήκευση περιλαμβάνεται μια τσάντα μεταφοράς με τοίχο. Η μπαταρία καθώς και ο φορτιστής περιλαμβάνονται μόνο στη συσκευή.
Ελαφριά, μικρή και ισχυρή μπαταρία ιόντων λιθίου 10,8 V. Συμβατή με όλα τα μηχανήματα 10,8 V του συστήματος STIHL AS (όχι για HSA 25). Ενέργεια μπαταρίας 28 Wh 2, βάρος 220 gr.
230 V. Συμβατός με τη μπαταρία STIHL AS 2, με ένδειξη κατάστασης λειτουργίας (λυχνίες). Τύλιγμα καλωδίου με ταινία βέλκρο. Δυνατότητα στερέωσης στον τοίχο.
39,00 €  Πληροφορίες είδους (περιλ. ΦΠΑ 24%)Καυσόξυλα: Ποια είναι τα καλύτερα για κάθε χρήση;

Τα περισσότερα καυσόξυλα στη χώρα μας χρησιμοποιούνται κυρίως για θέρμανση σε σόμπες, ξυλολέβητες ή τζάκια, καθώς και για χρήση σε εξωτερικούς χώρους και μπάρμπεκιου. Ωστόσο δεν είναι όλοι οι τύποι ξύλου κατάλληλοι για όλες τις χρήσεις.

Στην ουσία, απαιτείται μια σχετική έρευνα ώστε να καταλήξουμε σε ποιό καυσόξυλο είναι στην πραγματικότητα το καλύτερο για εμάς. Διαφορετικοί τύποι ξύλου για παράδειγμα φλέγονται γρηγορότερα, άλλοι έχουν μεγαλύτερη διάρκεια καύσης, άλλοι δημιουργούν καλύτερα κάρβουνα, και κάποιοι άλλοι δημιουργούν μόνο προβλήματα.

Τι πρέπει να έχουμε στο νου μας:

Ένας σωστός συνδυασμός 2-3 διαφορετικών ξύλων κάνει την καλή φωτιά.
Αγοράζουμε πάντα ξερά ξύλα, τα οποία καλό είναι να έχουν κοπεί τουλάχιστον 6-8 μήνες πριν και να έχουν στεγνώσει φυσικά, αλλιώς το τζάκι μας κινδυνεύει να γεμίσει καπνούς.
Τοποθετούμε τα ξύλα σε μέρος χωρίς υγρασία, καλά αεριζόμενο και προσέχουμε να μη βραχούν.
Ποτέ δεν καίμε βαμμένα ή επεξεργασμένα ξύλα ή κομμάτια επίπλων, καθώς κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο για την υγεία μας

Ποια καυσόξυλα να πάρω για θέρμανση;

Γενικά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν μπορούν όλα τα είδη ξύλου να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμη ύλη, καθώς και ότι δε δίνουν όλα τα καυσόξυλα τα ίδια θερμικά αποτελέσματα.

Υπάρχουν γενικά 2 τύποι καυσόξυλων, τα μαλακά και τα ξηρά. Με τον όρο ξηρά ξύλα δεν εννοούμε απαραίτητα τα σκληρότερα σε υφή, καθώς επίσης και αυτά που αποκαλούμε μαλακά ξύλα δεν είναι πάντα μαλακά στην υφή.

Η διαφορά έγκειται κυρίως στη φυσική δομή, την πυκνότητα και το ποσοστό υγρασίας των δύο τύπων. Έτσι, ξηρά χαρακτηρίζονται τα καυσόξυλα που έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα και περιέχουν μεταξύ 10 και 15% υγρασία. Τα σκληρά ξύλα καίγονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ ταυτόχρονα παράγουν μεγαλύτερα ποσοστά θερμότητας. Από την άλλη, τα μαλακού τύπου ξύλα περιέχουν μεγαλύτερα ποσοστά υγρασίας. Κατά κανόνα είναι κολλώδη και είναι πιθανό να προκαλέσουν συσσώρευση αυτών των ουσιών στην καπνοδόχο. Ωστόσο, καίγονται γρηγορότερα από τα ξηρά ενώ ταυτόχρονα παράγουν μεγάλη φλόγα.

Τα ξηρού τύπου ξύλα είναι ιδανικά για ξυλολέβητες και τζάκια, καθώς καίγονται αργά και έχουν ήρεμη φλόγα. Από την άλλη, τα μαλακού τύπου χρησιμοποιούνται συνήθως ως προσανάμματα σε συνδυασμό με τα σκληρά. Συχνή είναι η χρήση τους και σε εξωτερικούς χώρους, λόγω του μεγάλου ποσοστού καπνού που παράγουν.

Σκληρού τύπου Καυσόξυλα

Δρυς
Από τα πλέον δημοφιλή καυσόξυλα, η βελανιδιά καίγεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, παράγοντας μια ήπια φλόγα χωρίς ανεπιθύμητες σπίθες. Παρ’ όλο που δεν είναι το καλύτερο από άποψη θερμικής απόδοσης, η δρυς προτιμάται κατα κόρον στη χώρα μας λόγω της μεγάλης διάρκειας στην καύσης της.

Ελιά
Η ελιά είναι από τα ξύλα που συστήνονται για καύση στο τζάκι. Είναι ξύλο αργής καύσης. Καίγεται η ρίζα αλλά και ο κορμός. Ανάβει με σχετική ευκολία και η καύση της διαρκεί αρκετή ώρα. Χρησιμοποιείται για να διατηρεί τη φωτιά, ενώ τα αναρίθμητα λεπτά κλωναράκια που έχουν προκύψει από το κλάδεμα είναι ιδανικά για προσάναμμα.

Μαλακού τύπου καυσόξυλα

Δημοφιλή είδη μαλακού ξύλου για καύση:

Κέδρος
Όταν καίγεται, εκπέμπει μια χαρακτηριστική ευχάριστη οσμή. Παράγει μικρή φλόγα που δίνει μια γλυκιά, διαρκή θερμότητα. Χρειάζεται προσοχή καθώς “σκάει”.

Πεύκο
Χρησιμοποιείται πάρα πολύ στην Ελλάδα, κυρίως ως προσάναμμα. Φλέγεται πολύ γρήγορα και το ίδιο γρήγορα καίγεται. Γι αυτό το λόγο, χρειάζεται συχνή ανανέωση. Δεν προτείνεται για χρήση σε τζάκια, σόμπες ή λέβητες παρά μόνο στην αρχή ως προσάναμμα, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ρητίνη. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στις σπίθες που τυχόν πετάει, κάτι το οποίο είναι υπεύθυνο για πολλές πυρκαγιές σε σπίτια της Ελλάδος.

Οξιά
Είναι το σκληρότερο από όλα τα μαλακά ξύλα. Χρησιμοποιείται ως κύριο καυσόξυλο συνήθως, ανακατεμένο με σκληρά ξύλα, κυρίως σε κλειστές σόμπες. Καλό θα ήταν να μη χρησιμοποιείται σε ανοικτού τύπου τζάκια καθώς παράγει πολύ καπνό.

Pellets
Μια εναλλακτική λύση για θέρμανση είναι τα pellets. Αν είναι πιστοποιημένα για την ποιότητα και τη σύστασή τους, τα pellets έχουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα καυσόξυλα (λιγότερος καπνός και πιο αργή αλλά και σταθερή καύση). Παρόλα αυτά, δυστυχώς ένα μεγάλο ποσοστό pellets που κυκλοφορούν στην αγορά είναι αμφιβόλου προελεύσεως και εντελώς ακατάλληλα.

Ποιός τύπος ξύλου προσφέρει περισσότερη θερμότητα;

Αυτό που μας επιτρέπει να γνωρίζουμε πρακτικά το ποσοστό της ζέστης που θα επιτύχουμε στο χώρο μας με την καύση κάθε ξύλου είναι η θερμογόνος δύναμη. Η θερμογόνος δύναμη μετρά την ικανότητα παραγωγής θερμικής ενέργειας ενός υλικού, το οποίο μπορεί να καεί, κατά την καύση του. Είναι η θερμική ενέργεια που εκλύεται κατά την καύση ενός κιλού στερεού ή υγρού καυσίμου ή ενός κυβικού μέτρου αερίου καυσίμου που βρίσκεται σε κανονικές συνθήκες. Βάση της θερμογόνου δύναμής τους, τα ξύλα που στέφονται πρωταθλητές στη χώρα μας είναι το έλατο, το πεύκο, η οξιά και η δρυς. Ωστόσο, αυτό είναι μια γενική μέτρηση που δε λαμβάνει υπόψιν τις ιδιαιτερότητες κάθε περίπτωσης. Για παράδειγμα, όλοι ξέρουμε ότι το πεύκο είναι πολύ επικίνδυνο για κύριο υλικό καύσης στο τζάκι, καθώς σκάει και εγκυμονεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε υλικά που βρίσκονται κοντά σε αυτό (π.χ. χαλιά – κουρτίνες).

Ποιός τύπος ξύλου είναι κατάλληλος για ψήσιμο;

Παραδοσιακά στη χώρα μας χρησιμοποιείται η ελιά, το πουρνάρι και λιγότερο η ακακία για ψήσιμο. Ακόμη, ξύλα οπωροφόρων δέντρων, όπως αυτό της πορτοκαλιάς, χρησιμοποιούνται κατά κόρον για ψήσιμο, καθώς προσδίδουν πολύ ευχάριστα αρώματα. Ξύλο μηλιάς και κερασιάς, καθώς και το ξύλο της αμπέλου επίσης χρησιμοποιούνται για ψήσιμο και προσδίδουν ευχάριστα αρώματα. Τέλος, ξύλα που παραδοσιακά θεωρούνται στη χώρα μας ακατάλληλα για οποιοδήποτε χρήση, όπως αυτό της συκιάς, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι χρησιμοποιούνται από σεφ του εξωτερικού για ψήσιμο μοσχαρίσιου κρέατος.

Κάποιοι τύποι ξύλου που δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως καυσόξυλα είναι:
Χλωρά ξύλα

Τα χλωρά φρεσκοκομμένα ξύλα έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία και είναι πολύ δύσκολο να πάρουν φωτιά. Ακόμα και στην περίπτωση ωστόσο που θα ανάψουν, θα παράξουν πολύ μεγάλα ποσά καπνού, λόγω της εξάτμισης των υγρών τους. Τα ξύλα θα πρέπει να έχουν στεγνώσει για τουλάχιστον 6-8 μήνες πριν τη χρήση τους, ενώ ορισμένοι τύποι ξύλου χρειάζονται ακόμη και 2 χρόνια για να φτάσουν σε ένα ανεκτό επίπεδο.
Επεξεργασμένο ή βαμμένο ξύλο

Αρκετά επεξεργασμένα και βαμμένα ξύλα περιέχουν επικίνδυνα χημικά, που είναι απαραίτητα για τη μακροχρόνια διατήρηση του ξύλου σε καλή κατάσταση. Σε περίπτωση που αυτό το ξύλο καεί, τα χημικά θα απελευθερωθούν στον αέρα με ολέθρια αποτελέσματα για την υγεία μας και το περιβάλλον.
Θαλασσόξυλα

Τα ξύλα που έχει ξεβράσει η θάλασσα χρειάζονται τεράστια προσπάθεια για να ανάψουν, και η προσπάθεια αυτή δεν αξίζει τον κόπο. Τα ξύλα αυτά λόγω της μεγάλης παραμονής τους στη θάλασσα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι. Σε περίπτωση καύσης τέτοιων ξύλων, είναι πιθανόν να εκλυθούν διοξίνες, που είναι καρκινογόνες.
Πολύ μεγάλα κούτσουρα

Τα κούτσουρα με διάμετρο μεγαλύτερη από 20 εκατοστά είναι καλό να σχίζονται πριν χρησιμοποιηθούν. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως με το να ρίχνουν τεράστια κούτσουρα στη φωτιά θα παραχθεί περισσότερη φλόγα. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν ισχύει. Στην ουσία θα έχουμε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Είναι χρήσιμο να διαθέτουμε ένα εύχρηστο αλυσοπρίονο για τέτοιες περιπτώσεις. Η εταιρία STIHL διαθέτει μια μεγάλη γκάμα από μικρά εύχρηστα και επαναφορτιζόμενα αλυσοπρίονα, που είναι η ιδανική επιλογή για το κόψιμο μεγάλων κούτσουρων σε μικρότερα κομμάτια. Είναι αθόρυβα, δυνατά και αποτελεσματικά. Τα επαναφορτιζόμενα αλυσοπρίονα της STIHL είναι ιδανικά για όσους θέλουν να δουλεύουν αποδοτικά, με ησυχία και χωρίς ρύπους. Το αλυσοπρίονο MSA 120 C-BQ διατίθεται χωρίς μπαταρία και φορτιστή. Είναι ένα εξαιρετικά ελαφρύ και αθόρυβο επαναφορτιζόμενο αλυσοπρίονο για την περιποίηση του κήπου και την κοπή καυσόξυλων. Η ειδική αλυσίδα 1/4 » PM3 κόβει με υψηλή ακρίβεια, γλιστρά εύκολα μέσα στο ξύλο, κάτι που εξασφαλίζει λεία τομή.

Μεγάλο ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν τα μικρά βενζινοκίνητα αλυσοπρίονα της STIHL. Το MS 170 είναι ένα εύχρηστο βενζινοκίνητο αλυσοπρίονο με κινητήρα STIHL 2-MIX. Πρόκειται για ένα μικρό μοντέλο 1,6 Hp, 4,1 kg, ειδικά σχεδιασμένο για κοπή καυσόξυλων. Διακρίνεται για τον απλό χειρισμό χάρη στον μοχλό πολλαπλών λειτουργιών, για τον οικονομικό κινητήρα 2-MIX που είναι φιλικός προς το περιβάλλον, καθώς και για το αυτόματο σύστημα λίπανσης της αλυσίδας STIHL Ematic για άριστη λίπανση της αλυσίδας. Αν χρειαζόμαστε ελαφρώς περισσότερη ισχύ, η STIHL διαθέτει το εξαιρετικό MS 180. Έχει ισχύ 1,9 Hp και οικονομικό κινητήρα 2-ΜΙΧ. Αποτελεί ένα μικρό μοντέλο για κοπή καυσόξυλων, με περισσότερη ισχύ και πλευρικό τεντωτήρα αλυσίδας για ασφαλές και απλό τέντωμα της αλυσίδας. Διατίθεται στην έκδοση 40 cm για κοπή χοντρών κλαδιών και διαθέτει οικονομικό κινητήρα 2-MIX.

MS 500i

Το πρώτο αλυσοπρίονο του μέλλοντος

Το STIHL 500i είναι παγκοσμίως το πρώτο αλυσοπρίονο με ηλεκτρονική έγχυση καυσίμου, και είναι ένα εκπληκτικό μηχάνημα για την κοπή ξύλου.

Επαναστατική τεχνολογία έγχυσης καυσίμου.

1. Αισθητήρας πίεσης και θερμοκρασίας
2. Βολάν βελτιστοποιημένου βάρους και γεωμετρίας
3. Χαραγμένος, και αποτυπωμένος οδηγός βύθισης πάνω στο καπάκι του φίλτρου
4. Διακόπτης στοπ
5. Αντλία εύκολης εκκίνησης
6. Καπάκι φίλτρου που ανοιγοκλείνει χωρίς εργαλεία