ΑΚΟΝΙΣΜΑ ΑΛΥΣΟΠΡΙΟΝΟΥ

Με τα σωστά εργαλεία και την κατάλληλη τεχνική, είναι εύκολο να ακονίσετε την Αλυσίδα σας

Ακόμη και οι καλύτερες αλυσίδες πριονιού φθείονται με την πάροδο του χρόνου και όταν το κάνουν το αλυσοπρίονο σας γίνεται λιγότερο αποτελεσματικό και καταπονείται. Η εργασία με το αλυσοπρίονο γίνεται επίσης πιο απαιτητική σωματικά και η απόδοση κοπής μειώνεται. Εάν παρατηρήσετε τα ακόλουθα σημάδια όταν εργάζεστε με το πριόνι σας, θα πρέπει να ακονίσετε ή, ενδεχομένως, να αντικαταστήσετε την αλυσίδα πριονιού σας.

 • Το αλυσοπρίονο σας δεν τραβάει πλέον μόνο του στο ξύλο. Αντ ‘αυτού, θα παρατηρήσετε ότι πρέπει να ασκήσετε πίεση για να κοπεί.
 • Κατά την κάθετη κοπή του ξύλου παράγεται λεπτό πριονίδι αντί για χονδρόκοκκο ροκανίδι.
 • Από το πριόνι εκπέμπεται αισθητός καπνός, παρά την επαρκή λίπανση και τάνυση.
 • Η τομή είναι λοξή. Αυτό γενικά υποδηλώνει ότι πρέπει να ακονίσετε τα δόντια στη μία πλευρά ή ότι δεν έχουν όλα ίσο μήκος.
 • Το αλυσοπρίονο σας κροταλίζει ή ακόμα και αναπηδά όταν χρησιμοποιείται, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη χρήση του με ακρίβεια.

ΠΩΣ ΝΑ ΑΚΟΝΙΣΕΤΕ ΤΟ ΑΛΥΣΟΠΡΙΟΝΟ ΣΑΣ ΜΕ ΕΥΚΟΛΟ ΤΡΟΠΟ: ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΟΧΙΣΤΙΚΟΥ STIHL  2-ΣΕ-1

Το τροχιστικό STIHL 2-in-1 είναι μια εξαιρετική επιλογή για περιστασιακούς χρήστες αλυσοπρίονων, οι οποίοι δεν ακονίζουν την αλυσίδα σε τακτική βάση. Αυτό το εργαλείο απλοποιεί τη διαδικασία ακονίσματος της αλυσίδας του πριονιού σας, ολοκληρώνοντας δύο λειτουργίες ταυτόχρονα – λιμάροντας και τις κοπτικές άκρες των δοντιών (δηλαδή το αιχμηρό τρυπάνι!) και το μετρητή βάθους.

Το παρακάτω βίντεο σάς δείχνει πώς να χρησιμοποιείτε τοτροχιστικό   STIHL 2-σε-1.

 

ΠΩΣ ΝΑ ΑΚΟΝΙΣΕΤΕ ΤΟ ΑΛΥΣΟΠΡΙΟΝΟ ΣΑΣ ΜΕ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΛΙΜΑ

Καθώς υπάρχουν πολλά διαφορετικά μεγέθη αλυσίδας, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε το σωστό μέγεθος λίμας που αντιστοιχεί στην αλυσίδα σας.

Αυτό μπορεί να γίνει καθορίζοντας το βήμα της αλυσίδας σας, το οποίο μπορεί να βρεθεί με τη μορφή ενός μικρού αριθμού σημειωμένο στους μετρητές βάθους. Αυτός ο μικρός αριθμός υποδεικνύει ποια διάμετρος λίμας ταιριάζει στην αλυσίδα όταν χρησιμοποιείτε τον πίνακα μετατροπής STIHL, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

Βήμα 1

sharpen_chain_round_file_step3-1836820
 • Ασφαλίστε το αλυσοπρίονο σας σε μέγγενη και τεντώστε την αλυσίδα.
 • Ξεκινήστε με την πλευρά που είναι απέναντί ​​σας. Τοποθετήστε τη λίμα έτσι ώστε η γωνία λιμαρίσματος να είναι 30°

Βήμα 2

sharpen_chain_round_file_step2-8719551
 • Κρατάτε πάντα τη λίμα σε επίπεδη θέση στη ράβδο οδήγησης (δεξιά γωνία 90°)

 

Βήμα 3

sharpen_chain_round_file_step4-4683748
 • Κρατήστε τη λίμα έτσι ώστε το ένα τέταρτο της διαμέτρου της να προεξέχει πάνω από την επάνω πλάκα
 • Χρησιμοποιήστε όλο το μήκος της λίμας και ασκήστε πίεση καθώς απομακρύνετε τη λίμα από το δόντι – ανασηκώστε τη λίμα από τον κόφτη κατά την επιστροφή προς τα πίσω.
 • Περιστρέψτε λίγο τη λίμα σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά το λιμάρισμα για να αποφύγετε τη μονόπλευρη φθορά της λίμας

Βήμα 4

sharpen_chain_round_file_step1-6826113
 • 2 ή 3 τροχίσματα ανά δόντι θα πρέπει να είναι αρκετές για να αποκαταστήσετε μια αιχμηρή άκρη
 • Μόλις ολοκληρώσετε μια πλήρη περιστροφή της αλυσίδας, περιστρέψτε το αλυσοπρίονο στη μέγγενη και επαναλάβετε τα ίδια βήματα για την άλλη πλευρά της αλυσίδας

Βήμα 5

 • Ελέγξτε το μετρητή βάθους, απλώς τοποθετήστε το εργαλείο μετρητή λιμαρίσματος στην αλυσίδα του πριονιού. Εάν ο μετρητή βάθους προεξέχει πάνω από το επάνω μέρος, πρέπει να το επεξεργαστείτε ξανά. Χρησιμοποιήστε μια επίπεδη λίμα για να λιμάρετε το μετρητή βάθους οριζόντια, έτσι ώστε να είναι στο ίδιο επίπεδο με το εργαλείο μετρητή λιμαρίσματος.

Είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι o μετρητής βάθους έχει επίσης λιμαριστεί, καθώς είναι η διαφορά μεταξύ του ύψους των δοντιών κοπής και του μετρητή βάθους που καθορίζει πόσο ξύλο αφαιρείται από την αλυσίδα. Εάν λιμάρετε μόνο τα δόντια κοπής και δεν χαμηλώνετε ταυτόχρονα τον μετρητή βάθους, η αλυσίδα σας θα αφαιρεί όλο και λιγότερα ξύλα κάθε φορά και το πριόνι σας δεν θα λειτουργεί τόσο αποτελεσματικά.

Η STIHL διαθέτει ένα εύχρηστο εργαλείο (καλίμπρα) για τον έλεγχο της γωνίας κοπής της πλαϊνής και της επάνω πλάκας, του μήκους των δοντιών και της ρύθμισης του μετρητή βάθους, καθώς και για τον καθαρισμό της αυλάκωσης και της οπής εισαγωγής λαδιού στη ράβδο οδήγησης. Επιλέξτε το εργαλείο που ταιριάζει με το βήμα της αλυσίδας σας.

Για να ελέγξετε το μετρητή βάθους, απλώς τοποθετήστε το εργαλείο στην αλυσίδα του πριονιού. Εάν ο μετρητής βάθους προεξέχει, πρέπει να λιμαριστεί ξανά. Χρησιμοποιήστε μια επίπεδη λίμα για να λιμάρετε τον μετρητή βάθους οριζόντια, έτσι ώστε να είναι στο ίδιο επίπεδο με το μετρητή λιμαρίσματος.

Πριν εργαστείτε στο αλυσοπρίονο σας, βεβαιωθείτε ότι ο χώρος εργασίας είναι ασφαλής και ότι το μηχάνημά σας είναι ασφαλισμένο σε μέγγενη.

Συνιστούμε να χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα γάντια ασφαλείας STIHL όταν ακονίζετε το πριόνι σας για την αποφυγή τραυματισμού. Να θυμάστε πάντα να καλύπτετε τη λάμα του αλυσοπρίονου με την προστατευτική της θήκη όταν δεν τη χρησιμοποιείτε. Αυτό όχι μόνο μειώνει την πιθανότητα να κόψετε κατά λάθος, αλλά προστατεύει επίσης τα δόντια.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΓΚΑΜΑ ΤΡΟΧΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ STIHL